PAGATAVOŠANA KATLĀ

Skatīt videoinstrukciju: skābpiena produktu pagatavošana katlā.

Kā pagatavot jogurtu un citus skābpienu produktuks katlā?


Šo pagatavošanas veidu pimēro visiem VIVO ieraugiem, izņemot Kefīru.


Izmantojiet tikai tīrus, applaucētus traukus un karotes.

Pagatavošanai Jums nepieciešams:

Ieraugs. (ar 1 flakonu pietiek lai saraudzētu no 1 līdz 3 litriem piena.)
Piens (govs, kāzu, mandeļu vai sojas). 
Parastais katls un liels dvielis vai sega. Ja ir jogurta pagatavošanas ierīce vai multivārāmais katls ar režīmu "jogurts", viņus arī var pielietot pagatavošanai.

1Sagatavojiet pienu.
Ja Jūs izmantojat mājas vai pasterizētu pienu - pirms lietošanas ir jāuzvāra un atdzesēt to līdz temperatūrai +37–40 °C.  Ultrapasterizētais (UHV) piens nav jāuzvāra. Šo pienu vajag uzsildīt līdz temperatūrai +37–40 °C. Pienam jābūt siltākam par ķermeņa temperatūru, bet ne karstākam. Temperatūras kontrolei var izmantot pārtikas termometru.

2Ievietojiet ieraugu.
Pārliecienieties ka piens nav karsts (ne vairāk par +42 °С). Ievietojiet nelielu piena daudzumu flakonā ar ieraugu un aizslēdziet flakonu ar vāciņu, uzkratiet to, līdz tā saturs pilnīgi samaisīsies. Ievietojiet izšķīdinātu ieraugu pienā un samaisiet.

3Atstājiet rūgt.
Pārlejiet pienu ar ieraugu traukā (burkā vai citā traukā) vai raudzēiet tajā pašā katlā. Ietiniet trauku segā lai saglabātu siltumu un atstājiet to siltā vietā rūgšanai. Rūgšanas laiks ir 6-8 stundas vai vairāk (atkarībā no piena daudzuma). Sojas un mandeļu pienam nepieciešams vairāk fermentācijas laiks.

4Pārbaudiet gatavību.
Pēc rūgšanas laika beigām pārliecienieties ka produkts ir kļuvis biezs. Ja tas nenotika - atstājiet rūgs vēl uz 1-2 stundām un pārbaudiet vēlreiz.